Online geld lenen

Makkelijk geld lenen door ECB?

Gisteren heeft de ECB besloten om de komende 19 maanden de Europese economie te gaan ondersteunen door het opkopen van zogenaamde staatsleningen. Deze staatsleningen zijn nu veelal in handen van de banken door die leningen op te kopen krijgen de banken meer geld in kas wat de banken kunnen gaan gebruiken om leningen te verstrekken aan bedrijven en de burgers. De bedrijven en burgers kunnen met dat geld weer investeren en grote aankopen doen om zodoende de economie een boost te geven. De maatregel van de ECB is een experiment en de uitkomst is onzeker omdat niet helemaal duidelijk is of het de economie gaat helpen. Veel zal afhangen van de bereidheid van de bankenwereld om daadwerkelijk de leningkraan richting bedrijven en particulieren open te draaien.

De top van de IMF is erg enthousiast over de maatregel van de ECB en ook de aandelenmarkten reageerden opgelucht. In de financiele pers en ook een aantal economen weten niet helemaal hoe te reageren op het opkoopprogramma van de ECB, een deel is voorzichtig positief terwijl een ander deel toch ook wel zijn twijfels heeft. We gaan het de komende 2 jaar afwachten of het geld echt doorgesluisd word naar de plek waar de economie het geld het hardst nodig heeft dus in de zakken van de particulieren en bedrijven om zodoende de uitgaven en investeringen weer een boost te geven.

Door deze maatregel zou het lenen bij de banken dus inderdaad makkelijker moeten gaan maar of dat gaat gebeuren zal de tijd leren…